Президентът Емануел Макрон каза в петък, че Франция ще построи ледоразбивач

...
Президентът Емануел Макрон каза в петък, че Франция ще построи ледоразбивач
Коментари Харесай

Макрон обръща поглед към Арктика и Антарктика

Президентът Емануел Макрон сподели в петък, че Франция ще построи ледоразбивач като част от проект за милиарди евро за поощряване на полярните проучвания. Това разкри Агенция Франс Прес.

Обръщайки се към конференция за полярните райони и ледниците, той прикани международните сили да работят в лицето на изключителната климатична обстановка макар вилнеещото геополитическо напрежение.

Макрон псоочи, че човечеството е изправено пред " цивилизационно " предизвикателство и прикани за " невиждано равнище на съдействие " макар " възраждането на геополитическото напрежение ".

Той приказва в последния ден от срещата на върха One Planet-Polar, конференция, която той свика за справяне с изключителната климатична обстановка. Русия, огромна арктическа нация, не беше поканена поради нахлуването си в Украйна.

Войната в Украйна " отслаби съдействието с огромните геополитически и научни сили ", сподели Макрон, в ясна отпратка към Русия.

" Въпреки всички тези напрежения е ясно, че би трябвало да действаме и да превърнем полюсите и ледниците в привилегировани пространства за мир, научно и екологично съдействие ", добави Макрон.

Базиран сред френската територия Нова Каледония и Австралия, новият транспортен съд ще раздели времето си сред Западния Тихи океан и Антарктика, сподели той.

Корабът ще носи името на Мишел Рокар, някогашен министър-председател и дипломат за интернационалните договаряния за Арктика и Антарктика, който умря през 2016 година, сподели Макрон.

Франция възнамерява да влага милиард евро (1,1 милиарда долара) в полярни проучвания до 2030 година, сподели Макрон.

По-конкретно, страната ще финансира две огромни начинания в Северния и Южния полюс, в това число експедиция на Polar Pod от транспортен съд с нулеви излъчвания за проучване на Южния океан, който заобикаля Антарктика.
 Макрон ухажва Централна Азия
Макрон ухажва Централна Азия

Договаря нуклеарно гориво

Франция също по този начин ще възвърне своята научна станция в Антарктика, наречена станция Дюмон д`Юрвил от 2026 година, и ще работи за обновяването на френско-италианската станция Конкордия , сподели Макрон.

Той също по този начин сподели, че Париж ще координира тясно с европейските си сътрудници по огромен проучвателен план в Източна Антарктика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР